En daar is de eigenaar van deze kale Golf uit 2010 op de harde manier achter gekomen…

Korte inleiding over waar dit verhaal begon: In september van 2015 was het raak. Het gesjoemel van Volkswagen met dieselmotoren kwam naar buiten op een heel ongelukkige manier. Media en politiek bemoeiden zich enorm met het schandaal met als gevolg boetes van miljarden euro’s. Onderzoek van het Environmental Research Letters heeft zelfs uitgewezen dat door de fraude zo’n 59 personen in de VS vroegtijdig zijn overleden. Doordat Volkswagen nooit iets heeft gezegd gingen er in Europa ruim 44.000 (gezonde) levensjaren verloren.

Ongeveer een jaar later kwam Volkswagen met een deal. Zij kopen dieselgate-auto’s in de Verenigde Staten terug, mits het voertuig nog kan rijden. Het overgrote deel van de ruim 500.000 getroffen auto’s wordt in originele staat naar VW gestuurd. Daar had de Amerikaan Joe Mayer helemaal geen zin in en stripte zijn Golf uit 2010 tot op de bodem. De overgebleven onderdelen wilde Mayer gaan verkopen om nog wat geld aan de auto te verdienen. De auto is ontdaan van elke onderdeel dat geen invloed heeft op het rijgedrag: de deuren, de stoelen, de motorkap, het dashboard, beide bumpers, etc.

Nu heeft Volkswagen Mayer gebeld om te zeggen dat ze niet akkoord zullen gaan met de auto in deze staat. Dit verhaal kwam afgelopen maandag op de site van populaire automedium Jalopnik te staan. Zij doen dus verder onderzoek naar het geval. Op dit moment is het kopen of niet kopen van de auto even uitgesteld. De enige reden die Volkswagen gaf om de auto niet terug te kopen was: ‘’it wasn’t in the spirit of the buyback actions.’’ Joe heeft aan de Duitsers laten weten dat de auto gewoon nog kan rijden en dat dat de enige voorwaarde was. Volgens volledig Amerikaanse traditie zal hier vast en zeker een rechtszaak uitkomen.