Als liefhebber van mooie wagens, wil je graag het nieuwste van het nieuwste. Of juist een echt collectors item! Je ziet net die nieuwe Audi staan die je al een tijdje op het oog hebt. Je besluit de auto te kopen. Maar ondertussen loopt er nog een WA-verzekering op je huidige auto, die je van plan bent te verkopen.

De verkoop van een verzekerde auto is een goede reden om de WA-verzekering op te zeggen. Een andere reden om de WA-verzekering op te zeggen, is bijvoorbeeld het overstappen naar een andere, voordelige verzekeraar. Tegenwoordig is het opzeggen van een verzekering niet zo moeilijk, maar je hebt je wel te houden aan je opzegtermijn.

WA-verzekering direct opzeggen

In sommige gevallen mag je je WA-verzekering meteen opzeggen, in andere gevallen heb je te maken met de opzegtermijn. Bij een wijziging van de polisvoorwaarden of de premie van de verzekering mag je direct je verzekering opzeggen. Dat zijn verzekeraars wettelijk verplicht. Zelf heb je ook verplichtingen: de wijziging moet binnen dertig dagen worden gemeld bij de verzekeraar. Je mag niet zomaar opzeggen. Als de premie lager wordt, dan is dat in het voordeel van de verzekerde. De verzekerde mag dan niet opgezegd worden. Pas als er een nadeel voor de verzekerde is, bijvoorbeeld verhoging van de premie, mag de WA-verzekering worden opgezegd.

Een andere reden om over te stappen is een schadeclaim. Je mag binnen dertig dagen na melding van schade overstappen naar een andere WA-verzekering. Let wel: andersom mag ook. De verzekeraar mag binnen dertig dagen na de schadeclaim het contract opzeggen. Dat gebeurt overigens niet vaak. Het komt vooral voor als de verzekerde binnen een langere periode opvallend veel schade maakt. Een keer een ongelukje claimen leidt dus niet tot opzegging van het contract, maar mogelijk wel tot een hogere premie.

WA-verzekering opzegtermijn

Veel verzekeraars zetten hun opzegtermijn in de polisvoorwaarden van de WA-verzekering. Steeds meer verzekeraars maken het mogelijk de WA-verzekering iedere dag van de week op te zeggen. Toch zijn er ook nog verzekeraars die een opzegtermijn van tenminste een maand hanteren. Andere verzekeraars bieden een jaarcontract. Je bent dan sowieso een jaar gebonden aan de verzekeraar. Zeg je toch op, dan betaal je een boete. In de polisvoorwaarden vind je de opzegtermijn, evenals op het polisblad.

WA-verzekering opzeggen

Als je wilt opzeggen of overstappen, kan dit per post of telefoon. In de meeste gevallen kan dit ook gemakkelijk online. Er zijn maar weinig verzekeraars die deze mogelijkheid niet bieden. Mocht je nog een formulier in moeten vullen, zet dan in ieder geval je NAW-gegevens, het polisnummer, het kenteken en de reden voor opzegging op papier.

Zorg er wel voor dat je bij het wisselen van verzekeraar een goede aansluiting krijgt tussen beide WA-verzekeringen. Zonder verzekering rondrijden is namelijk strafbaar. De boetes daarvoor zijn erg hoog en bij een ongeluk moet je de schade zelf betalen. Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd bent! Bij twijfel de verzekeraar bellen kan nooit kwaad.