Door een stad rijden kan vaak voor veel stress zorgen. Vooral fietsers en automobilisten liggen elkaar in het verkeer niet echt. Voor jou stellen we een top 5 samen van leukste stadsautootjes, natuurlijk met alle opties erop en eraan.

 

1. Opel Adam

Met de Adam spreekt Opel een totaal nieuwe doelgroep aan. Voorheen was de kleinste auto die ze verkochten de Corsa. En dat was vooral een auto voor oma’s en opa’s. De Adam werd in 2012 onthult in Parijs en meteen waren de jonge automobilisten enthousiast. Het Duitse merk heeft op het moment 6 verschillende varianten van de Adam; de Adam Unlimited, de Adam Rocks, Adam Favourites, Adam Rocks Favourties, Adam S en de Adam Rock S. Beste lezer, dit is goede marketing. De minst krachtige motor is een 70 pk sterke drie-cilinder en de krachtigste ligt in het topmodel de Adam S, die heeft 1.4 Turbo met 150 pk. Wij zouden zeker voor die laatste gaan. Heel goedkoop is die niet, want met bijna alle opties gaat hij richting de €30.000,-.

OpelAdam2 OpelAdam1

2. Hyundai i10

Ook de Zuid-Koreaanse i30 kun je leuk samenstellen. Wij kozen voor de Premium 1.0i Benzine 5 MT 2WD met wat opties: €17.690,91. Is een meevaller vergeleken met de Adam maar je hebt dan maar 67 pk. AutoWeek deed in 2015 test om te bepalen welke van de zeven geselecteerde stadsauto’s het beste zou presteren op rij-gebied en op prijs/kwaliteit gebied. De i10 werd als winnaar gekozen. Vooral omdat het een comfortabele betaalbare auto is (zonder opties). De achterbak beschikt over 252 liter laadruimte, ook vanwege die eigenschap won hij. Daarnaast beschikt het autootje over een verstelbaar stuur, verstelbare hoofdsteunen en een goed infotainment systeem. Op veiligheidsvoorzieningen scoort hij uitzonderlijk goed, de i10 is voorzien van ABS, ESP, zes airbags en een bandenspanningscontrolesysteem (goed woord voor galgje).

Hyundaii10_2 Hyundaii10_1

3. Abarth 695 Biposto

In 2014 kwam deze versie van de Abarth 500 uit. De Italianen noemden het zelfs ‘’Meest Abarth Van Alle Abarth’s!’’. Nu de Abarth versie van de 124 Spider, die wij onlangs in Parijs zagen, er is, zal die slogan niet meer gelden. Tot nu toe is dit de duurste in ons rijtje. Standaard kost de auto €49.950,-. Dus zonder de raceopties zoals het transmissiesysteem en de kuipstoeltjes. Met opties ga je al snel richting de €75.000,-. En dat voor een getunede Fiat 500! Insane. Van dat geld kan je ook 2 en een half Opel Adam S’s kopen. Of nog even door sparen om een Porsche 911 Turbo S met 580 pk voor €82.000,- te kopen. Het bommetje heeft 190 pk wat wordt geproduceerd door de 1.4L T-Jet motor en weegt maar 997 kg. Met een snel rekensommetje kom je uit op een kg/pk verhouding van 5,2. Vanaf stilstand sprint de Italiaan in 5,9 seconden naar de 100 km/ en stopt hij pas bij 230 km/h.

Abarth695Biposto3Abarth695Biposto2

4. Toyota Aygo

Stiekem gewoon een Citroën C1 of Peugeot 107. Maar de Aygo is wel de leukste van de drie. Na het samenstellen van het autootje komen we uit op €17.121,49. Dit valt reuze mee vergeleken met de Adam S en de Abarth. Prestaties vallen wel een beetje tegen. In nog net geen 15 seconden, als de Abarth allang naar huis is, tikt de meter pas 100 km/h aan. Vervolgens ‘’raast’’ hij door naar maar liefst 160 km/h. De laadruimte is ook niet iets om over naar huis te schrijven, dit bedraagt namelijk 168 liter. Je kan hem overigens wel leuker samenstellen dan de i10. Wij gingen voor een zwarte lak, met zwarte velgen en rode accenten. Ziet er erg leuk uit!

ToyotaAygo1 ToyotaAygo2

5. Rolls-Royce Phantom 6.7L V12 Extended Wheelbase

Niet omdat het moet, maar omdat het kan. De meest extreme Rolls Royce die je op het moment kan kopen, zal aan het eind van het jaar uit productie worden gehaald. Alleen mensen met een status zullen deze auto rijden. En hij is ook nog eens perfect voor de stad, want je hoeft er zelf niet in te rijden. Als je zo’n wagen kan aanschaffen koop je er ook gewoon een chauffeur bij. Jij hebt dan geen last meer van die vervelende fietsers, trams en toeristen wanneer je in een grote stad rijdt. Wanneer de chauffeur toch schade rijdt, heb je geld zat om een andere aan te schaffen. Als je kijkt naar de pk/kg verhouding is die ietsje meer dan de Abarth van net, om precies te zijn 5,4. Dit is dus gewoon een perfecte stadsauto!

RollsRoycePhantom2 RollsRoycePhantom1