Het Amerikaanse Tesla heeft lang gewacht met de introductie van de eerste nieuwe auto in drie jaar tijd. Het nieuwe Model X heeft vleugeldeuren die vergelijkbaar zijn met de DeLorean uit de film ‘Back to the future’ waarin Doctor Emmett Brown deze heeft omgebouwd tot een heuse tijdmachine. Dat is met Model X zeker niet het geval, hoewel sommige autokenners en –liefhebbers wel denken dat deze wagen zeker voor de nodige veranderingen gaat zorgen. De nieuwe Tesla heeft een grote voorruit, vierwielaandrijving en uiteraard een elektrische aandrijving. De oplettende autoliefhebber heeft gezien dat Model X veel lijkt op de conceptauto die het Amerikaanse merk al heeft laten zien in 2012.

 

Onderhuids
Tesla Model X Falcon Doors Website Plugincars
Tesla heeft gewacht met de auto. “Ik ben niet zeker of iedereen deze wagen werkelijk kan maken. Daar is verreweg veel meer voor nodig dan om een auto te verkopen”, zo zegt topman Elon Musk op het internetplatform Bosshunting. Onder de huid van de Model X zit gewoon de Model S motor, maar de auto is veel ruimer van opzet met zeven zitplaatsen. De vleugeldeuren zijn voorzien van sensoren. Deze berekenen van te voren of het verantwoord is om de Tesla op een parkeerplaats in te steken naast een andere auto, om zo eventuele schade te voorkomen. Hetzelfde geldt ook als de bestuurder de auto in een parkeergarage zet. De vleugeldeuren maken de Model X een stuk hoger.

 

Voorruit en software

 

Tesla Model X Website Car and driverEen ander uniek punt van de Tesla Model X is de enorme voorruit. “Het is denk ik het meest grote stuk glas wat ik heb gezien”, zegt topman Musk. In de auto zelf zit een 17 inch grote display waarop bijna alle zaken op het gebied vaan bediening zitten. De Model X staat continu in verbinding met het servicecentrum. Op deze wijze kan de auto een update onder gaan zonder dat die naar een dealer moet. Dan is er nog de aandrijving. De Tesla heeft de elektrische aandrijflaan van de Model S maar dan wel een dual motorvariant. De acceleratie is behoorlijk, de auto legt in minder dan vier seconden de snelheid van nul naar honderd af.

 

Stijgende leveringen

 

Daarnaast ziet Tesla zich gesteund door stijgende leveringen. In het derde kwartaal van dit jaar heeft het Amerikaanse bedrijf bijna 12.000 nieuwe voertuigen geleverd. Vergeleken met een jaar eerder is dat een stijging van 49 procent. Met deze resultaten voldoet Tesla aan de eigen verwachtingen. Inmiddels kent het Amerikaanse bedrijf een groei van zes kwartalen, hoewel de productie eerder een week stil heeft gelegen. Tesla heeft nog niet de financiële gegevens naar buiten gebracht, maar de verwachting is dat het bedrijf voorlopig nog geen winst maakt. Na de presentatie van het nieuwe model, heeft Tesla al 25.000 bestellingen binnen. De aanschafprijs voor de nieuwe Model X ligt rond de 132.000 dollar.

Foto’s: Websites Filmtotaal, Plugin Cars en Car and Driver.