De komende week gaat de nieuwe James Bond in première. In ‘S.P.E.C.T.R.E.’ is ook weer een nieuwe Aston Martin te zien. De geschiedenis tussen Aston Martin en de geheim agent van de Britse dienst gaat behoorlijk ver terug. De DB5 is voor het eerst te zien in de film ‘Goldfinger’ en de opvolger van die film ‘Thunderball’. Aston Martin zelf is in 1914 ontstaan doordat ingenieur Robert Bamford en Lionel Martin zijn begonnen met het maken van deze auto’s. Een aantal jaren eerder verkoopt het tweetal al auto’s van het merk Singer. De naam Aston Martin komt na de overwinning van Lionel Martin tijdens een heuvelwedstrijd op de Aston Clinton Hillclimb bij het plaatsje Aston Clinton van het Engelse graafschap Buckinhamshire.

 

Verzekering

 

De afgelopen week is bij het Engelse ‘The Telegraph’ te lezen waarom 007 geen verzekering krijgt voor de nieuwe Aston Martin DB 10. Een aantal Engelse verzekeraars zeggen aan de vooravond van de Nederlandse filmpremière dat de geheim agent te veel brokken heeft gemaakt en op die manier niet te verzekeren valt! Bond is te veel betrokken bij hoge snelheid achtervolgingen, wat niet alleen hemzelf in gevaar brengt, maar ook zijn medeweggebruikers. Daarnaast hebben de auto’s waarin hij rijdt de nodige aanpassingen zoals een schietstoel, machinegeweren en amfibische vermogens die een behoorlijk risico vormen voor het verzekeren van een voertuig.

 

 

DB10

 

De DB5

De DB5

 

De DB 10 is in het diepste geheim gebouwd. Wie goed naar de DB10 kijkt, ziet ook iets terug van de DB5 waarmee Sean Connery in ‘Goldfinger’ en ‘Thunderball’ heeft gereden. Aston Martin zegt op hun website dat met de DB10 een glimp wordt gegeven voor het ontwerp van toekomstige en volgende Aston Martins. In totaal zijn er tien auto’s gemaakt, waarvan er acht zijn gebruikt in de film. De overige twee modellen zijn gebruikt voor promotiedoeleinden. Het merk Aston Martin zit in twaalf van de vierentwintig Bondfilms. Vorig jaar heeft het bedrijf hun vijftig jarige relatie gevierd met de geheim agent, toen Connery met de DB5 te zien is geweest in de film ‘Goldfinger’. De DB5 blijkt na het zien van ‘Goldfinger’ een behoorlijk verkoopsucces te zijn.

 

Formule 1

 

Force India

Force India

 

Of Daniel Craig verder doorgaat als James Bond is nog niet bekend, maar als Bond van snelheid houdt, dan kan hij zomaar in de Formule 1 terecht komen, hoewel hij daar ernstig rekening moet houden met een Nederlands talent dat luistert naar de naam van Max Verstappen. De afgelopen week heeft de leiding van Force India gemeld, dat zij in gesprek zijn met Aston Martin. Vijay Mallya eigenaar van Force India zegt dat er onderhandelingen lopen. “We voeren gesprekken, maar er is nog niets getekend”, zegt Mallya die het team ooit eerder heeft overgenomen van het Nederlandse Spyker. De gesprekken zijn serieus en het Schotse whiskymerk Johnnie Walker is betrokken bij de onderhandelingen.

 

 

Foto’s: Websites Autoblog, Aston Martin en Autosport.com