Je kunt de Toyota Prius wel de meest onderschatte auto noemen waardoor hij weinig aandacht krijgt. Daar gaan wij verandering in brengen want de Japanner is best wel interessant *kuch*.

Je kunt er niet om heen. De aarde is aan het opwarmen. Veel bedrijven willen hier iets aan doen maar Toyota begon hier al in 1997 mee. Zij kwamen met het idee om een benzinemotor met een elektromotor samen te laten werken. Het resultaat was de Prius. Toyota gebruikten deze twee motoren omdat ze elkaar kunnen opvangen op de vlakken waar ze zwak in zijn. Een continu toerental zorgt ervoor dat een benzinemotor zuinig is. Bij een wisselend toerental gebruikt die meer brandstof. Een elektromotor werkt precies andersom. Die is zuinig bij wisselende toerentallen, terwijl die bij lange afstanden en hoge constante snelheden slecht presteert. Door deze samenstelling kan de Prius zuiniger zijn dan een kleine stadsauto die op benzine rijdt en je kan meerdere personen comfortabel meenemen.

Prius1997_1

Tot 2000 was de auto alleen te koop in Japan. De Japanners waren erg te spreken over de auto waarop Toyota besloot de auto wereldwijd te gaan verkopen. In 2003, toen er al 160.000 eerste generatie auto’s waren verkocht, kwam het tweede model. Die Prius werd door vele autojournalisten bejubeld en zelfs uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2005. Met een vanaf prijs van €25.000 was het een slimme koop door zijn ruime interieur en het lage verbruik. In alle uitvoeringen was de Prius een erg luxueuze auto. Er werd zelfs een systeem gecreëerd om de Prius zichzelf te laten parkeren. Het model werd qua design totaal aangepast. Voorheen was de Prius een echte sedan, terwijl hij in 2003 de looks kreeg zoals we ‘m nu kennen.

Prius2003_2 Prius2003_1

In 2009 werd de derde generatie geïntroduceerd. De afmetingen van de auto werden groter en de 1.4L motor werd vergroot naar 1.8L. Toch wisten ze het brandstofverbruik nog lager te maken. Als je er zuinig meedeed kon je 20 km op 1 liter brandstof mee rijden. In datzelfde jaar waren er 1,4 miljoen Prius’en gebouwd.

Prius2009_1 Prius2009_2

In juni van dit jaar begon Toyota met de verkoop van de vierde generatie. De motor is qua inhoud hetzelfde gebleven, maar ze wisten er wel meer vermogen uit te halen. Toyota kondigde overigens aan om een versie met een zonnepanelen op het dak te gaan maken. De Fisker Karma maakt hier al gebruik van.

Prius2016_1 Prius2016_2

De Prius wordt als eerste echte hybride gezien. Daarom is het een echte pispaal geworden voor mensen die tegen zulke auto’s zijn. Zeker in Amerika weten ze hier wel raad mee.

PriusMEME_2 PriusMEME_1