Vorige week vrijdag reed het eerste exemplaar van de nieuwe Ford GT in Ontario van de band. Net zoals de Ford Model T, wordt de GT ook in lijn geproduceerd.

Dat is dan ook het enige wat de auto met de legendarische Model T deelt. Waar Ford 15 miljoen exemplaren van de T tussen 1908 en 1927 bouwde, worden er maar 1000 units van de GT geproduceerd in vier jaar. Ford hoopt dus 250 auto’s per jaar af te leveren. Achterin hebben de Amerikanen een schamele 3.5-liter EcoBoost V6 (benzine) geplaats. Naar verluidt produceert de motor meer dan 600 pk. Verdere cijfers zijn helaas nog niet vrijgegeven.

Om op het lijstje potentiële klanten te komen, moesten rijkeluimensen een zogenaamde allocation maken. Dit werd massaal gedaan (dik 6.000 aanmeldingen) door personen die een filmpje op YouTube plaatsten. Hierin vertelden zij waarom ze GT nou zo graag wilden hebben. Wanneer je werd geaccepteerd als koper, werd er meteen een aanbetaling van €268.500 verwacht. Een ander criteriapunt waar potentiële kopers aan moesten voldoen was: actief zijn op social media. Zo wordt er veel (gratis) reclame gemaakt voor het merk en de auto. De keuze om populaire autovlogger Tim Burton (Shmee150) een GT te ‘’geven’’ was dan ook erg snel gemaakt.

Voor wie de hele GT-hype de afgelopen maanden heeft gevolgd, heeft gezien  dat het niet altijd helemaal eerlijk is gegaan. Ford heeft zelfs fanatieke GT-verzamelaars overgeslagen. Artiesten als Amy Macdonald (nooit in een Ford gereden) kregen er wel eentje.

De eerste Ford GT gaat (natuurlijk) naar de voorzitter van de Amerikaanse grootmacht. Vanwege privacy redenen is de exacte kleurstelling van de auto niet bekendgemaakt. De zwart/oranje GT die je ziet werd net na die van Bill Ford voltooid. Naar schatting worden er in Nederland zo’n 2 exemplaren afgeleverd. Daarbij komt dat het een heus collectorsitem zal worden en er prijskaartje aan hangt van €573.000,- (zonder opties). De kans dat je er één op de weg tegen zal komen is dus vrij klein.