Crisis in de automotive? Dacht het niet….. De telefoon gaat! Een klant die afgelopen vrijdag een schade op ons schadeherstelplatform heeft gezet. Hij heeft een deuk gereden in de auto van zijn buurvrouw. Deze schade aan de auto moet dus snel worden gerepareerd, want beter een goede buur dan een verre vriend. De klant heeft de schade van de buurvrouw online gezet en belt nu met ons om het volgende te vragen:

“Hoeveel offertes?”

Hij vraagt hoeveel offertes gebruikelijk zijn die je als consument op je autoschade ontvangt. Ik geef aan dat dit gemiddeld 4 offertes zijn. Maar heb wel een slag om de arm, omdat het momenteel vakantieperiode is. Het kan maar zo zijn dat dit er nu maar 3 zijn. Veel personeel is op vakantie, dus ik verwacht onderbezetting op de vestigingen.

Wat denk je dat hij zegt?
Hij heeft in 3 werkdagen tijd maar 1 passende offerte op zijn schade ontvangen. Sorry? Één? Ik check het in ons systeem en ik kom erachter dat inderdaad alleen Stern Nederland een offerte heeft uitgebracht op deze autoschade. Een keurige offerte die volledig de juiste tone-of-voice heeft, eigenlijk is 1 offerte dan genoeg. Maar je beseft je dan wel dat andere schadeherstellers deze schade niet in hun werkplaats krijgen. Dus deze schade gaat naar Stern.

 

Mijn advies: Breng dus altijd een offerte uit

Het kan geen kwaad om altijd een offerte uit te brengen. Integendeel, wanneer je meer offertes uitbrengt, haal je meer klanten binnen en is je werkplaats beter bezet.

“Daarbij zijn ze bereid geweest om hun contactgegevens bij bedrijven achter te laten”

Er gaat geen dag voorbij of consumenten vragen offertes aan bij bedrijven. Voorafgaand hebben deze consumenten op internet deskresearch verricht en een selectie gemaakt van partijen bij wie ze een offerte wensen aan te vragen. Daarbij zijn ze bereid geweest om hun contactgegevens bij bedrijven achter te laten. Wat staat er nog in de weg om een voorstel te doen?

Als bedrijf denkt u misschien: “Ik haal toch maar tien procent binnen.” Echter, wanneer u meer offertes uitbrengt, vergroot u niet alleen uw omzet, maar bereikt u ook nieuwe klanten die de volgende keer weer zullen overwegen gebruik te maken van de diensten van uw bedrijf. Daarbij is uw werkplaats beter bezet.

Daarnaast zijn consumenten niet altijd op zoek naar de laagste offerte, maar wensen ze informatie over de prijs. Wanneer je weet dat je niet de voordeligste dienstverlener bent, hoef je er niet van uit te gaan dat de consument niet in zal gaan op de offerte. Naast de hoogte van de offerte speelt ook de afstand van de consument tot de schadehersteller mee. Tevens zijn consument benieuwd naar de werkwijze. Zodoende is een beschrijving van de herstelwerkzaamheden voor een deel van de consumenten doorslaggevend.

 

Conclusie: Nieuw klanten? Wie wil dat nou niet?

Elke dag komen wij in contact met autobezitters die cosmetische schade hebben aan hun auto en dit graag willen laten verhelpen. Kortom klanten die gebruik willen maken van de diensten van schadeherstellers. Maar dan moet je als schadehersteller wel een offerte uitbrengen. Inmiddels heeft Deukweg.nl een groep betrokken schadeherstellers die potentiële klanten voorzien van offertes. Maar soms ontvangen de autobezitters niet voldoende offertes om een overwogen beslissing te maken. Ik spoor dus iedere schadehersteller aan om toch actief te blijven op ons schadeherstelplatform, want dit is de nieuwe manier van ondernemen. Online aanwezigheid! Reviews! Zorg dus dat je vanaf vandaag meedoet! Want je wil je werkplaats wel vol hebben, of heb ik dat mis? En natuurlijk niet tegen elke prijs, maar als je überhaupt niet reageert dan weet je zeker dat je deze opdracht niet binnen haalt.