Het lijkt bijna iets van een James Bond film, het rijgedrag van een bestuurder berekenen met een chip. Dit is vanaf nu mogelijk, hierdoor hoeven brave autorijders in hun autoverzekering niet langer op te draaien voor het riskante rijgedrag van anderen.

Hoe veiliger, hoe goedkoper

Bij de verzekering moet de klant een chip in zijn auto plaatsen die registreert hoe hard hij rijdt, hoe snel hij accelereert en dergelijke. Deze nieuwe autoverzekering vertaalt de persoonlijke rijstijl gegevens in extra korting op de premie: hoe veiliger je rijdt, hoe hoger iedere maand je korting.

50.000 autobezitters betalen te veel voor hun autoverzekering

Peter Schokker van Risk denkt duizenden polissen te kunnen verkopen, vooral dankzij de samenwerking met Independer. Zeker 50.000 autobezitters betalen veel te veel premie voor hun autoverzekering. Dat stelt verzekeringsvergelijker Independer. Automobilisten die nooit brokken hebben gemaakt en om welke reden dan ook een tijd geen auto hebben gehad, moeten soms een premie betalen die drie keer zo hoog is als de premie van hun laatste verzekering.

Innovatie vs. Privacy

De autoverzekering met chip wordt in de sector gezien als voorbeeld van technologische innovatie binnen een traditionele categorie. Verzekeraars hebben dat nodig omdat de gewone polissen onder zware prijsdruk staan.

En voor wie zich zorgen maakt om de privacy, don’t worry. De verzekeraar krijgt alleen te zien welke veiligheidsscore de klant krijgt van het systeem en krijgt dus geen inzage in de werkelijke snelheden en locaties van de auto.