Op de Paris Motor Show afgelopen oktober konden we al even kennis maken met de nieuwe Opel Ampera-E. Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat de in Amerika gebouwde auto ook in Nederland geleverd zal worden.

Hiermee is ons kikkerlandje het tweede land ter wereld dat de auto mag ontvangen. Vanuit Noorwegen zijn bij Opel al duizenden orders binnengekomen. Naast het Scandinavische land zal dus ook Nederland op het lijstje komen. Verder zijn er nog plannen om Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk ook kennis te laten maken met de elektrische auto. Deze landen hebben al een aardig laadpaalinfrastructuur opgebouwd waar de grote actieradius gemakkelijk gebruik van kan maken. Ook meegenomen is dat Nederland geen BPM verrekend over elektrische auto en voor zakelijke gebruikers zal er een lager bijtelingstarief beschikbaar zijn.

Opels keuze om de auto als eerst in Noorwegen te lanceren is logisch. Dit land heeft de meeste elektrische auto’s rondrijden ter wereld, zo’n 25% van alle voertuigen zijn volledig elektrisch. In Noorwegen wordt dit gestimuleerd door geen BTW te verrekenen (zowel aankoop als lease) en een lager te betalen wegenbelasting. Daarnaast kunnen zij overal gratis parkeren, gratis gebruik maken van tolwegen en zelfs legaal over busbanen rijden.

De Ampera-E wordt net zoals de recentelijk gelanceerde Insignia een wagen vol met de laatste hebbedingetjes, gadgets en andere technische snufjes.

  • 500 km actieradius.
  • 0-100 km/h in 7,3 seconden.
  • Een infotainment scherm van dik 10’’.
  • Draadloos opladen van je smartphone.
  • Meer opties via de MyOpel app: de auto op afstand vergrendelen, de auto terugvinden wanneer je hem in een dronken bui ergens hebt geparkeerd en lokale oplaadpalen vinden.
  • Onboard WiFi.
  • Apple CarPlay
  • 360° camera om een beter beeld te krijgen van uw omgeving.

Prijzen zijn nog niet bekend. Toch kunnen we een ruwe schatting maken want in Noorwegen wordt de auto voor rond €40.000 verkocht. In Nederland komt de auto niet bij elke Opel dealer te staan zoals in Noorwegen. Er zijn dealers aangewezen die toestemming krijgen om de auto te verkopen. Deze dealers worden uitgekozen door middel van een onderzoek naar waar de meeste elektrische auto’s rijden.