De grootste autofabrikant van Europa, Volkswagen laat weten dat ze 30.000 banen in de komende 5 jaar zullen schrappen. Dit is na lange vergaderingen met de vakbonden besloten. Toch komen er in diezelfde periode 9.000 banen bij. Die werknemers zullen werken aan de ontwikkelingen van het elektrisch rijden.

In totaal heeft de Duitse grootmacht 600.000 mensen in dienst. 5% daarvan zal dus straks werkloos zijn. In Duitsland zelf zullen 23.000 mensen de laan uitgestuurd worden. VW doet dit om na het dieselschandaal van eind vorig jaar wat meer winst te generen. Ze zullen met deze actie jaarlijks zo’n 3,7 miljard besparen.

Het overgrote deel van die 9.000 banen zullen in Duitsland worden gecreëerd. Het produceren van benzine/diesel auto’s is arbeidsintensiever dan het produceren van elektrische varianten. Na het enorme dieselschandaal wil VW hun imago wat opkrikken en gaan ze fors investeren in de productie van elektrische auto’s. Later vandaag zal VW een persconferentie houden. Hierin hopen we dat de gevolgen van ontslagen werknemers zullen uitgelegd worden.